RELIGION OCH KULTUR

Språket Jiddisch tillhör religionen judendomen. Judendomen är en av de äldsta religionerna som finns idag

Judendomen är en läsande religion, och som aktivt religiös jude studerar man mycket. Grunden i tron är den delen av den kristna Bibeln som kristna kallar gamla testamentet, den del som på hebreiska heter Tanach. Första delen av Tanachen är den viktigaste heliga skriften och består av de fem Moseböckerna: Toran. Själva ordet tora betyder ”lära”. I synagogan förvaras finns Toran nedskriven på stora rullar, torarullar, och förvaras längst fram i ett skåp, i arken. Runt åren 500 f. kr. till 500 e. Kr. tolkades Toran av judiska lärda, och dessa tolkningar skrevs ner i skrifter som kallas för Talmud. Än i dag används talmud för att tolka Toran.

Judendomen är en relativt liten religion i förhållande till de andra världsreligionerna. Det finns ungefär 15 miljoner judar i världen, att jämföra med ex. ca 1,2 miljarder muslimer och ca 2  miljarder kristna.

 

Jiddisch undervisas endast på universitet, judiska centra och synagogor. I Sverige kan man studera jiddsich vid Lunds och Uppsalas universitet.
 

Det finns gott om jiddischteatrar, filmfestivaler och jiddischmusik som också kallas ”klezmer” som kommer av klei-zemer vilket betyder musikinstrument.
I Stockholm är utbudet av judisk kultur stort, bland annat finns Judiska teatern, Judiska museet och Stockholms judiska filmfestival.


YIVO – Yidisher Visnshaftlecher Institut, forskningsinstitutet om jiddisch som öppnades i Vilna 1925 och i New York 1940 har haft stor betydelse för den omfattande publikationen av tidningar och böcker på jiddisch.

Judiska högtider

Shabat är den viktigaste helgdagen i den judiska kalendern som infaller vecka efter vecka. Enligt Bibeln en vilodag som enligt budorden ska helgas. Det judiska dygnet börjar vid solnedgången och veckans sjunde dag är lördag och därmed börjar Shabbat på fredagkväll och slutar på lördagkväll vid solnedgången. Under Shabbat ska man sjunga, äta gott, gå i synagogan, vila och vara med familjen.

 

Jom Kipur – Försoningsdagen som är avslutningen på de tio botdagarna som inletts med Rosh Hashana. Jom Kipur är den största helgdagen och en fastedag. Under botdagarna ska man tänka på sitt liv och hur man kan leva bättre.

 

Chanuka – Tempelinvigningsfesten. Chanuka firas i åtta dagar till minne av makkabéernas återerövrande av templet från de hellenistiska syrierna. Man tänder ljus i hemmet varje kväll, ett ljus första kvällen, två ljus andra kvällen och så vidare. Vid ljuständningen utbyter man gåvor.

 

Pesach – påsk. Firas i åtta dagar till minnet av uttåget ur Egypten. Man äter osyrat bröd. Under de första två kvällarna hålls rituella måltider, en seder som betyder ordning. 

 


Kommentarer
Anonym säger:

Bästa bloggen hittills!

2013-03-25 | 14:10:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback